Condoom gebruiken

Waarom?

Een condoom kan gebruikt worden als anticonceptie en als bescherming tegen SOA’s.
Hieronder staan de redenen beschreven waarom een condoom een goed idee is.

Condoom als anticonceptie:

- Als je als vrouw niet zwanger wilt worden, of als man geen vader wilt worden biedt een condoom uitkomst. Het is erg veilig mits correct gebruik ervan. Een condoom houdt het sperma van de man tegen zodat de zaadcellen niet in de baarmoeder van de vrouw terecht kunnen komen.
Wel is altijd aan te raden aan de vrouw er een anticonceptiemiddel naast te gebruiken zodat je dubbel beschermd bent. Zoals elke anticonceptie is niks 100% veilig. Mocht het condoom scheuren of afglijden dan ben je nog steeds beschermd. En mocht je eens de pil vergeten dan heb je het condoom nog. Zie voor meer informatie over de pil en het condoom tegelijk gebruiken op de pagina pil en condoom.

- De pil is ook niet altijd even veilig, bijvoorbeeld wanneer de vrouw moet overgeven, aan de diarree is of medicatie gebruikt die de werking van de pil kan beïnvloeden. Ook in deze situaties biedt het condoom uitkomst.

- Het voordeel van een condoom als anticonceptie is dat het geen hormonen bevat en er dus geen bijwerkingen zijn. Mocht je niet tegen anticonceptie met hormonen kunnen dan is het condoom de perfecte oplossing. Ook zijn de meeste condooms voorzien van een zaaddodend glijmiddel

- Vergeet niet, er bestaat ook een vrouwencondoom. Dit is een zakje dat je voor de seks in de vagina aanbrengt en het sperma opvangt. Een voorbeeld van een vrouwencondoom wat wij zelf verkopen is dat van Femidom. Bekijk de categorie vrouwencondooms.

- Condooms zijn te gebruiken voor vaginale, orale en anale seks. Let wel altijd op, niet alle condooms zijn geschikt voor anaal of oraal gebruik.
Een voorbeeld van een geschikt condoom voor anale seks is Durex Top Safe/Extra Safe. Ook is het van belang bij anale seks altijd voldoende glijmiddel te gebruiken. Voor orale seks zijn uiteraard alle smaakjes geschikt.

Veel mensen in een vaste relatie stoppen later in hun relatie met het gebruik van een condoom. Dit omdat ze van elkaar weten dat ze beide geen SOA’s bij zich dragen en de vrouw vaak anticonceptie gebruikt. Toch kan het leuk blijven om een condoom te blijven gebruiken ook al vind je het niet nodig als anticonceptie. Door de vele verschillende soorten en smaken kan het juist je seksleven vernieuwend maken en ten goede komen. Probeer het eens!

Mocht je toch willen stoppen met het gebruik van condooms, zorg dan altijd dat je beide een SOA-test hebt gedaan bij de dokter. Neem altijd het zekere voor het onzekere.

Condoom als bescherming tegen SOA’s:

- Het condoom is het enige anticonceptiemiddel dat ook beschermd tegen SOA’s.

- Gebruik bij eenmalige seks, een nieuwe relatie of bij wisselende sekspartners altijd een condoom. Dit beschermd je tegen SOA’s en HIV.

- Je kunt nog wel risico lopen op genitale wratten, schaamluis of herpes via de schaamstreek omdat dit gedeelte niet wordt beschermd door het condoom. Als je twijfelt of je last hebt van een van deze dingen ga dan altijd naar de dokter. Het is erg goed te behandelen.

- Gebruik bij iedere geslachtsgemeenschap een nieuw condoom. Dus van oraal naar anaal of oraal naar vaginaal enz. Het condoom kan namelijk beschadigt zijn bij de seksuele handelingen.

Conclusie:

Een condoom is dus eigenlijk altijd een goed idee. Bescherm jezelf en de ander tegen SOA’s en ongewenste zwangerschap. Het is makkelijk in gebruik en makkelijk te verkrijgen. Bovendien kun je flink besparen door grootverpakkingen te kopen.