Pil en condoom

De pil is een veel gebruikt anticonceptiemiddel en voorkomt, mits juist gebruikt in 99,5% van de gevallen een zwangerschap. In de praktijk ligt dit percentage echter rond de 90%.
Bij een condoom ligt dit percentage op 99,9%, bovendien is het condoom het enige voorbehoedsmiddel dat 100% beschermd tegen SOA's. De beste manier om veilig te vrijen is door altijd een condoom te gebruiken, eventueel in combinatie met de pil of een andere anticonceptie. De combinatie van deze twee middelen maakt dat je volledig beschermd bent tegen SOA's en zwangerschap.

De veiligheid van deze middelen wordt ook bepaald door hoe verstandig je er mee omgaat. Lees de bijsluiter van een product. Durf vragen te stellen bij twijfel!

Hoe werkt de pil:

De pil bevat kunstmatige hormonen die er voor zorgen dat je niet zwanger kunt worden. De hormonen in de pil hebben drie dingen als effect die zwangerschap voorkomen:
- Er kan geen eisprong plaatsvinden.
- Het slijm in de baarmoederhals wordt dikker waardoor zaadcellen minder goed in de baarmoeder      
kunnen komen.
- Een bevruchte eicel kan zich niet nestelen in de baarmoederwand.

Hoe gebruik je de pil:

Er zijn 4 soorten pillen. Je hebt de eenfasepil, twee- en driefasenpil en de minipil. De meest gebruikte is de eenfasepil. (ook wel combinatiepil genoemd)

- De eenfasepil:

Alle pillen in de strip hebben dezelfde kleur en bevatten dezelfde hormonen, dit zijn de hormonen oestrogeen en progestageen. Deze pil is 99,9% veilig wanneer je hem juist gebruikt.
Dit betekend dat je hem elke dag rond dezelfde tijd moet innemen. Je slikt de pil 3 weken en dan is er een stopweek waarin de menstruatie plaatsvindt.
De startweek begint elke 4 weken op dezelfde dag. Als je met deze pil begint moet je hem op de eerste dag van je menstruatie innemen. Doe je dit later dan is de pil niet meteen na je menstruatie betrouwbaar.
Ook moet je opletten met seks wanneer je aan de diarree bent, over moet geven of de pil in combinatie met andere medicatie gebruikt. Vraag altijd aan de dokter of de medicatie die je krijgt effect heeft op de pil.
Ben je een pil vergeten en het is nog binnen 12 uur nadat je hem in had moeten nemen, neem hem dan alsnog in. Ben je meer dan 12 uur te laat met het innemen van je pil bel dan je huisarts voor advies.

- De tweefasenpil:

De pillen in de strip bestaan uit twee kleuren. De tweefasenpil bevat ook twee verschillende hormoonsamenstellingen. 
De eerste fase is een week, deze pillen bevatten oestrogeen en progestageen net als de eenfasepil.
De tweede fase bestaat uit twee weken met een andere hoeveelheid oestrogeen en progestageen dan in de eerste week. Deze pil wordt echter niet vaak gebruikt. Wel is de tweefasenpil net zo betrouwbaar als de eenfasepil mits correct gebruik. Neem de pil elke dag rond dezelfde tijd in.
Let op met diarree, overgeven en medicatiegebruik en gebruik de pillen in de juiste volgorde. 
Je slikt deze pil 3 weken en dan is er een stopweek waarin de menstruatie plaatsvindt. 
De startweek begint elke 4 weken op dezelfde dag. Als je met deze pil begint moet je hem op de eerste dag van je menstruatie innemen. Doe je dit later dan is de pil niet meteen na je menstruatie betrouwbaar.
Ben je een pil vergeten en het is nog binnen 12 uur nadat je hem in had moeten nemen, neem hem dan alsnog in. Ben je meer dan 12 uur te laat met het innemen van je pil bel dan je huisarts voor advies.

- De driefasenpil:

Ook deze pil bestaat uit oestrogeen en progestageen. De pillen in de strip bestaan uit 3 rijtjes met alle drie een andere kleur. Met de driefasenpil wordt geprobeerd de natuurlijke veranderingen van hormonen na te bootsen. 
Deze pil bestaat uit drie fasen of wel drie weken. Per week wordt de hoeveelheid progestageen verhoogd. Deze pil wordt niet vaak gebruikt maar is net zo betrouwbaar als de eenfasepil mits correct gebruik ervan. Neem de pil elke dag rond dezelfde tijd in. Let op met diarree, overgeven en medicatiegebruik en gebruik de pillen in de juiste volgorde. 
Je slikt deze pil gedurende 3 weken en dan heb je een stopweek. De startweek begint elke 4 weken op dezelfde dag. Als je met deze pil begint moet je hem op de eerste dag van je menstruatie innemen. Doe je dit later dan is de pil niet meteen na je menstruatie betrouwbaar.
Ben je een pil vergeten en het is nog binnen 12 uur nadat je hem in had moeten nemen, neem hem dan alsnog in. Ben je meer dan 12 uur te laat met het innemen van je pil bel dan je huisarts voor advies.

- De minipil:

Deze pil is vergelijkbaar met de eenfasepil. Het verschil is dat de minipil alleen progestageen bevat. Het progestageen zorgt ervoor dat de baarmoederhals geen zaadcellen meer doorlaat
en een eisprong tegenhoudt. De kans om zwanger te worden bij deze pil is minder dan 0,5% mits correct gebruik ervan. Ook voor deze pil geldt, let op met overgeven, diarree en medicatiegebruik.
Leg de minipil op een vaste plek en slik hem dagelijks rond dezelfde tijd. De minipil wordt iedere dag genomen, dit betekend dat er geen stopweek is. Het komt dan ook vaak voor dat menstruatie uiteindelijk geheel wegblijft. Zodra je stopt met de minipil komt je menstruatie vaak binnen enkele weken weer op gang en ben je weer vruchtbaar.
Ben je een pil vergeten en het is nog binnen 12 uur dat je hem in had moeten nemen, neem hem dan alsnog in. Ben je meer dan 12 uur te laat met het innemen van je pil bel dan je huisarts voor advies.

Hoe werkt een condoom:

Een condoom is een rubber omhulsel wat beschermd tegen SOA's en zwangerschap.
Condooms worden voornamelijk gemaakt van latex, polyetheen en polyurethaan. Condooms gemaakt van polyetheen en polyurethaan worden gemaakt voor mensen met een latexallergie

Door het rubber omhulsel over de penis te rollen kunnen er tijdens de seksuele gemeenschap geen zaadcellen in de baarmoeder van de vrouw komen. Alle zaadcellen blijven in het topje van het condoom zitten. Door een condoom juist te gebruiken voorkom je dus een SOA en ongewenste zwangerschap. 

Hoe gebruik je een condoom:

Je kunt een condoom eenmalig gebruiken. Voor meer informatie over het gebruik van een condoom kijk je op onze pagina condoom gebruiken en condoom omdoen.