Condoom gescheurd of afgegleden

Voor de man:

Ben je bang voor een SOA, veeg je penis af met een schoon doekje en was hem met lauw water. Gebruik geen zeep of iets dergelijks dit tast het slijmvlies van de eikel aan waardoor bacteriën en virussen gemakkelijker kunnen binnendringen.
Als je orale seks hebt gehad spuug dan je speeksel uit waar het vocht van de vrouw in zit en spoel je mond met lauw water, gebruik geen mondspoeling of iets dergelijks, dit tast je mondslijmvlies aan. Poets niet je tanden en wacht met eten tot 1 á 2 uur erna.
Probeer vervolgens te plassen. Het van nature aanwezige zuur in je urine helpt om je urinebuis te reinigen.

Tot slot is het natuurlijk verstandig de dokter zo snel mogelijk te bellen om een afspraak te maken voor een SOA test, of bestel 1 van onze SOA zelftesten. Dit is natuurlijk allemaal vervelend, maar uiteindelijk is met een SOA rond blijven lopen is nog veel vervelender en niet te vergeten ook nog eens gevaarlijk!
Let tot deze tijd op met seks zodat je niet iemand anders zou kunnen besmetten.

Voor de vrouw:

Laat het sperma uit je vagina lopen en probeer het weg te halen met een schoon doekje, was vervolgens je vagina met lauw water en probeer zo snel mogelijk te plassen. Het urinezuur zal de urinebuis reinigen. Gebruik geen zeep bij het wassen, dit kan het slijmvlies aantasten waardoor bacteriën en virussen gemakkelijker binnen kunnen dringen.
Als je orale seks hebt gehad spuug dan het sperma uit en was je mond met lauw water. Gebruik alleen water en geen mondspoeling of iets dergelijks, dit irriteert je mondslijmvlies. Poets niet je tanden en wacht 1 á 2 uur met eten en drinken.

Tot slot is het natuurlijk verstandig de dokter zo snel mogelijk te bellen om een afspraak te maken voor een SOA test, of bestel 1 van onze SOA zelftesten. Dit is natuurlijk allemaal vervelend, maar uiteindelijk is met een SOA rond blijven lopen is nog veel vervelender en niet te vergeten gevaarlijk!

Let tot deze tijd op met seks zodat je niet iemand anders zou kunnen besmetten.

Als je geen anticonceptiemiddel gebruikt en je wilt niet zwanger worden, dan is het verstandig om een morning-afterpil te nemen. Deze is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en drogisterij. Als het mogelijk is kun je deze het beste nemen binnen 12 uur na de seks, maar uiterlijk binnen 3-5 dagen. Afhankelijk van welke pil je neemt. Er zijn namelijk verschillende morning-afterpillen, vraag bij apotheek of drogisterij altijd welke het beste bij jou past.

De morning-afterpil kan verschillende bijwerkingen hebben. De volgende bijwerkingen gaan meestal binnen een paar dagen weer over:

- Maag- en darmklachten zoals; misselijkheid, buikpijn en overgeven of neiging tot.

(Als je moet overgeven binnen 3 uur na het innemen van de pil moet je zo snel mogelijk een nieuwe halen. Als dit ‘s nachts is ga dan naar de dienstdoende apotheek.)

- Vermoeidheid en/of duizeligheid.

- Hoofdpijn.

De volgende bijwerkingen kunnen duren tot de volgende menstruatie:

- Gevoelige borsten.

- Doorbraakbloedingen.

- Onregelmatige bloedingen.

Als je het niet vertrouwd bel dan altijd je huisarts. Deze kan je ook vertellen wanneer je een zwangerschapstest moet nemen. Wil je de huisarts niet bellen, wacht dan altijd met een zwangerschapstest totdat je volgende menstruatie uit is gebleven en lees de bijsluiter goed door.

Ook is er een mogelijkheid voor een morning-after spiraaltje.

Een bevruchte eicel is 6 dagen onderweg naar de baarmoeder, dus het spiraaltje kan geplaatst worden door de huisarts tot 5 dagen nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Het spiraaltje zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoeder en voorkomt een zwangerschap in ruim 99,9% van de gevallen mits deze correct is ingebracht en binnen de juiste tijd. Tevens is deze ook betrouwbaarder dan de morning-afterpil.

Als je hierna graag anticonceptie wil, kun je het spiraaltje 5-10 jaar laten zitten, het is namelijk hetzelfde als het koperspiraal wat als anticonceptie wordt gebruikt.

De volgende bijwerkingen kunnen optreden na het plaatsen van het morning-after spiraaltje:

- Het koperspiraaltje staat erom bekend dat je vaak wat meer pijn hebt een paar dagen voor je menstruatie begint. Mocht je er voor kiezen het spiraaltje te houden, houdt hier dan rekening mee.

- Ook kan het voor komen dat je menstruatie wat langer duurt dan normaal.

Hoe voorkom je het scheuren of afglijden van een condoom?:

- Zorg dat je het condoom correct omdoet tijdens een erectie. Geheel afgerold tot onder aan de penis. Houdt hierbij het uiteinde van het condoom dichtgeknepen zodat er geen lucht bij komt. Zie voor meer informtie onze pagina condoom omdoen.

- Gebruik nooit meer dan één condoom tegelijk en maak een condoom voorzichtig open, dus niet met je tanden! En let op met scherpe nagels.

- Gebruik geen massageolie, zeep, vaseline, babyolie of andere glijmiddelen op oliebasis in combinatie met een condoom. Olie tast het rubber aan.

- Als je bent klaargekomen trek dan je penis terug terwijl deze nog stijf is en houdt het condoom bij het randje vast, dit voorkomt afglijden. Het komt namelijk wel eens voor dat een condoom achterblijft in de vagina van de vrouw.

- Het altijd belangrijk de houdbaarheidsdatum te controleren. Gebruik een condoom niet als deze over de houdbaarheidsdatum is, dit kan de kwaliteit van het rubber aantasten waardoor het condoom sneller kan scheuren.

- Verder is het nog belangrijk om te weten dat je een condoom het beste op een droge koele plek kunt bewaren. Voorkom direct zonlicht en hitte, dit tast het rubber van het condoom aan. 

- Zorg ervoor dat je de juiste maat condooms gebruikt, meer informatie over maten condooms vindt je op de pagina maten condooms.