Condoom allergie

Allergisch voor condooms?

Condooms kunnen gemaakt zijn van latex of natuurrubber,  lams- of schapendarm of polyurethaan. De oorzaak van een allergie voor condooms zit hem vaak in het natuurrubber (latex) waar het condoom van gemaakt isVoor een kleiner deel van de mensen met een allergische reactie komt het door de andere rubberhulpstoffen zoals vulstoffen, kleurstoffen en reukstoffen.

Bij een klein percentage is er sprake van een allergische reactie op de natuurlijke eiwitten in het natuurrubber (latex).

Je kunt ook allergische reacties krijgen van glijmiddel. Als je denkt een condoom allergie te hebben sluit dan eerst het glijmiddel uit door dat eens niet te gebruiken en kijk of dat helpt tegen je klachten.
 

Latexallergie

Om zeker te zijn dat je last hebt van een latexallergie kun je je het beste laten testen. Dit doe je via de huisarts. Deze zal je doorverwijzen voor een bloedonderzoek.

Als je een latexallergie hebt, ervaar je vaak een van de volgende symptomen binnen enkele minuten of na enkele uren:

- Rode vlekken
Zwellingen
- Galbulten of Netelroos (witte ronde plekjes)
Jeukende rode plekken
Eczeem
Hoesten
Loopneus
Tranende ogen

Zeldzamere symptomen zijn:

Misselijkheid
Overgeven
Duizeligheid
Buikkrampen
Verlies van bewustzijn (Flauwvallen/shock)


Gelukkig zijn er latexvrije condooms als alternatief bij een latex allergie:

Condooms gemaakt van Polyisopreen.

Dit zijn gewone condooms maar bevatten geen stoffen die een latexallergie kunnen oproepen. In vergelijking tot Polyurethaan condooms is het materiaal rekbaarder wat vaak prettiger wordt ervaren. Deze condooms beschermen tegen SOA’s en zwangerschap.

Een voorbeeld van zo’n condoom is het Durex Real Feel condoom.

Condooms gemaakt van Polyurethaan.


Condooms gemaakt van Polyethyleen.


Het merk UNIQ maakt gebruik van dit materiaal voor zijn latexvrije condooms. 
Dit condoom is geurloos en dunner dan het gemiddelde latex condoom. Wat als nadeel kan worden ervaren is dat het minder rekbaar is. Verder is het een prima condoom wat niets aan de gevoeligheid van de penis afdoet.

Het Vrouwencondoom.

Er zijn latexvrije vrouwencondooms, bijvoorbeeld het Pasante Female FC2 vrouwencondoom. Deze worden gemaakt van Nitril en zijn geurloos. Ze beschermen tegen SOA’s en zwangerschap.

Condooms gemaakt van lams- en schapendarm

Deze condooms zijn spermadicht en beschermen dus tegen zwangerschap. Ze zijn nog in zeer beperkte mate verkrijgbaar. De geur wordt echter niet als prettig ervaren. Hoe veilig ze zijn tegen SOA’s is nog in onderzoek. Zorg dus eerst dat jij en je partner getest zijn op SOA’s voordat je deze condooms gebruikt!